RÜZGAR ENERJİSİ

Vira rüzgâr türbinleri uzun yıllar Ar-Ge, üretim ve saha uygulama çalışmaları sonucunda ideal çalışma performansına ulaşmışlardır. Türbinlerin tasarımında kullanıcıların farklı bölgelerdeki ihtiyaçlarına farklı şartlarda cevap verebilecek tasarımlarla çözüm üretilmiştir. Vira tüm bu özelliklere dikkat ederek tasarımlarını geliştirmiştir. 100 kW’a kadar türbinler her yerde vinç olmadan kurulabilmektedir.

Fırtına gibi olağanüstü koşullarda kendi anemometresi, pervane devir sensoru ile riskli sınırları takip eder ve gerekirse frenleyerek durur. Birçok türbinde bu özellikler olmadığı gibi aşırı durumların takibi ve tedbiri kullanıcıya bırakılmıştır. Vira türbinler özel üretim türbinlerdir. Yüksek verim, kullanım ve kurulum kolaylığı, otomasyon, veri kaydı gibi birçok özelliği üzerinde bulundurmaktadır.

Lisansız sınıf türbinler genelde sınırlı alanı olan yerlerde monte edilirler. Bu yerlerde rüzgâr türbülanslı ve düşüktür. Bu nedenlerle sorunsuz bir üretim için türbinlerde pervane açı kontrolü olması gereklidir. Böylece türbülanslı, aşırı rüzgârlı veya çok az rüzgarlı günlerde dahi sabit güç, yüksek verim sağlanmaktadır.

Türbinlerde pervane devrini dolayısıyla gücü kontrol etmek için en çok kullanılan basit yöntem yüksek hızlarda gövdeyi rüzgârdan kaçırma yöntemidir. Bu yöntemde aşırı durumlar oluştuğunda türbin gövdesini, rüzgârı yandan açılı alacak şekilde döndürerek pervane devrini düşürür. Bu yöntemi kullanan türbinler yüksek hızlı rüzgarlarda stabil çalışmayarak inişli çıkışlı bir üretim yaparak verimsiz bir çalışma gerçekleştirirler.

Vira Ar-Ge çalışmalarını tamamlayarak 10 kW ve üzerindeki türbinlerde pervane açı kontrol sistemini ( Pitch Kontrol) uygulamaktadır. Böylece Vira türbinlerde 2,5 m/sn de dahi üretim sürmektedir. Ayrıca Viratürbinler 8 – 9 m/sn de nominal güce ulaşmaktadır. Gövde kaçışlı türbinler genelde 12 m/sn de nominal güce ulaşırlar. Bu rüzgâr hızları çok sınırlı bölgelerde mümkündür. 12 m/sn yaklaşık 43 km rüzgâr hızıdır ki yılın belli günlerinde görülebilir. Bu nedenle özel projelendirilmeyen türbinler ancak yılın belli günlerinde nominal güce ulaşabilirler. En önemli husus bir türbinin o bölgedeki ortalama veya ortalamanın altında rüzgâr hızlarında (genelde 2 ila 5 m/sn arası) ihtiyaç olan enerjiyi karşılamasıdır. Eğer bir türbin 4 – 5 m/sn de çok az üretim yapıyorsa yatırımın geri ödemesi yıllar alır.

Aşağıda Vira-Kanat açı kontrollü ( Pitch kontrol ) tam otomatik bir türbinle standart bir türbin arasındaki verim farkı görülmektedir.

Vira türbinler şebekeye bağlı olarak veya şebeke olmayan yerlerde akülü olarak her türlü uygulamaya uygundur. Bunun dışında yazılımları kullanıcının ihtiyacına uygun olarak değiştirilebilir. Böylece, hibrit sistemler oluşturulabilir. Şebeke, türbin, jeneratör, güneş enerjisi tek bir otomasyon altında aksamadan çalışır.

Vira türbinler şebekeye senkron, asenkron ve elektronik olarak bağlanıp enerji satışına uygundur. Doğru bir sistem seçimi için Vira uzmanlarına danışınız.

Türbin seçiminiz için Satış&Servis bölümündeki Talep Formunu doldurunuz. Bu ön bilgiler doğru seçim için ilk adımdır.

Vira yatay eksen türbinlerde, TUBİTAK Ar-Ge desteği kapsamında yapılan çalışmalarla büyük ilerleme sağlanmıştır.

İLETİŞİM

ADRES : 150 Evler Mahallesi Türkel Minibaş Caddesi 12. Sokak 1. Blok No:5 AYVALIK - BALIKESİR TÜRKİYE
TELEFON : 0850 888 84 72 - 0850 888 84 72 PBX - Mobil : (0549) 732 83 83
E-POSTA ADRESLERİMİZ : satis@viraenerji.com.tr - servis@viraenerji.com.tr - info@viraenerji.com.tr